Profesjonalna porada na ka¿dy temat
Witam !
Jak w tytule. W poniedzia³ek 15 listopada zda³em egzamin na prawo jazdy, dzi¶ mamy 25 listopada, mam takie pytanie, je¿eli wsiad³bym teraz do samochodu i z³apa³a by mnie Policja, to czy dosta³bym mandat za jazdê bez uprawnieñ 500 z³ ? czy po prostu mandat za nie posiadanie przy sobie dokument tj. 50 z³ ? Chcia³bym dodaæ jeszcze ¿e mam wyrok w zawieszeniu za prowadzenie pojazdu pod wp³ywem alkoholu. Czy w takim przypadku mogli by mi odwiesiæ ten wyrok za takie wykroczenie ?
z góry dziêkuje za odpowied¼
Wyroku odwiesiæ nie mo¿na. Wszystko jest zale¿ne od tego, czy decyzja w starostwie juz zosta³a wydana. Jezeli tak to mandat wynosi 50, je¿eli nie to 500.
Witaj !
Proponujê zadzwoniæ do Wydzia³u w Warszawie i upewniæ siê ¿e jeste¶ ju¿ w bazie danych kierowców, przypuszczam ¿e powiniene¶ byæ, zwykle trwa to maksymalnie 3-4 dni. Je¿eli tak to jeste¶ brany pod uwagê jak ka¿dy kierowca, mimo to ¿e nie masz przy sobie dokumentu. Tak wiêc przy ewentualnej kontroli przez Policjê my¶lê ¿e w najgorszym wypadku mandat 50 z³ i jedziesz dalej. A co do Twojego wyroku w zawieszeniu, to wykroczenie takie jak brak dokumentów przy sobie, czy przekroczenie prêdko¶ci, czy jakiekolwiek inne wykroczenie na drodze, to tylko wykroczenie, a Ty wyrok masz za przestêpstwo, bo jazda samochodem po spo¿yciu alkoholu jest przestêpstwem karanym. Tak wiêc nie obawiaj siê o odwieszenie wyroku.
Zgadzam siê z wypowiedzi± kolegi wy¿ej. Wyroku nie mog± Ci odwiesiæ poniewa¿ je¿eliby mieli Ci go odwieszaæ za ka¿de wykroczenie, ka¿d± jazde bez ¶wiate³, nie zapiêcie pasów, przekroczenie prêdko¶ci, lub z³amanie jakiegokolwiek przepisu ruchu drogowego wyrok zostawa³by odwieszony, a to tak nie dzia³a. ¯eby Twój wyrok zosta³ odwieszony musia³by¶ prowadziæ samochód nietrze¼wy, a my¶le ¿e drugi raz ju¿ nie pope³nisz tego samego b³êdu.
Nie wiem czy to Ci pomo¿e, ale ja kiedy¶ mia³em taki przypadek ¿e z³apali mnie do kontroli i okaza³o siê ¿e nie mam ¿adnych dokumentów przy sobie, dos³ownie ¿adnych(dowodu, prawka, dowodu rejestracyjnego..). Panowie policjanci poprosili mnie abym dmuchn±³ w alkomat, oczywi¶cie wynik: 0.00. Wypytali mnie wszystkiego, imie nazwisko m-sce zam. na kogo pojazd zarejstrowany .. itd. pamiêtam swój pesel wiêc poda³em, za jakie¶ 15 min po sprawdzeniu moich danych które siê zgadza³y zosta³em puszczony i pojecha³em dalej A zapomnia³em dodaæ + mandacik za nie posiadanie przy sobie uprawnieñ 50z³.